miercuri, 26 noiembrie 2008

Colinde frumoase de Craciun

Dragi prieteni, inainte de orice, Craciunul inseamna colinde. Nu-mi pot imagina Sarbatorile de Iarna fara colinde, fara grupurile de colindatori care veneau sub geamul casei parintesti sa cante si sa primeasca o bucata de cozonac de-abia scos din cuptor. Cand auzim minunatele colinde, realizam ca se apropie acel moment in care ne regasim pe noi si, apoi, pe noi alaturi de cei dragi.

Mai jos aveti o colectie de texte ale celor mai frumoase colinde. E o parere subiectiva, desigur, de aceea va rog sa comentati. Spuneti ce colinde va plac voua si vom incerca sa le cantam de Craciun.

Colinde: O, ce veste minunata!

O, ce veste minunata!
In Viflaim ni s-arata,
Ca a nascut Prunc,
din Duhul Sfant,
Fecioara curata.

Mergand Iosif cu Maria,
In Viflaim a se scrie,
Intr-un mic salas,langa oras,
A nascut pe Hristos.
Pe Fiul pe cel din vecie,
Ce la trimis Tatal mie,
Ea sa-l nasca,
El sa creasca,
Sa ne mantuiasca.

Pastorii vazand o zare,
Din cer o lumina mare,
Ei fluierau,ingerii cantau,
Cu toti se bucurau.


Colinde: Mos Craciun

Mos Craciun cu plete dalbe,
A sosit de prin nameti
Si aduce daruri multe
La fetite si baieti.
Mos Craciun,
Mos Craciun

(click aici pentru continuare)

luni, 24 noiembrie 2008

Ce cauta criza financiara in Mall?

Aseara m-am intalnit cu criza. O stiti: criza financiara. Era in Mall, iesise la o cafea cu cateva prietene: recesiunea, cresterea preturilor, nervozitatea economica si letargia bancilor. Pareau ca se distreaza de minune. Criza financiara era in capul mesei. Normal, de altfel, pentru ca ea platea, asa cum se spune si pe la noi prin popor. Radeau in hohote si se uitau la sutele, dar ce zic eu sutele?, miile de romani care nici macar nu auzisera de ele. Miile de romani treceau impasibili pe langa criza, recesiune, crestere, nervozitate si letargie ca si cum nu ar fi existat. Se duceau la restaurante selecte, fast-food-uri, multiplexuri, magazine de fitze sau decente, cazinouri sau salile de bowling.

Am asteptat peste un sfert de ora ca sa se elibereze o masa la un restaurant normal, unde sa putem manca o supa de ciuperci si o salata. Si unde sa-i dam baiatului nostru de un an si doua luni iaurtul cu biscuiti si branza, masa de la ora 18.00. In Mall, dragi prieteni, criza nu exista. De fapt, in Romania. Oamenii isi cheltuie banii ca si cum ar veni sfarsitul lumii, nu criza. Se vorbeste la telefonul mobil, ca e Orange sau Vodafone, Comsote sau Zapp in draci. Fete de 15 ani se extaziaza la mobil in fata unei esarfe, vorbind 20 de minute. Smecheri cu tricouri pe care scrie mare DG dau bip de pe telefoane de sute de euro ca sa afle daca ceilalti smecheri, prietenii lor, mai vin sau nu. In toata aceasta constructie, criza sta la masa si se distreaza cu prietenele sale. Firesc.

Prieteni, daca ati vazut criza financiara pe undeva, spuneti-mi si mie. E adevarat, apartamentele si casele se vand si se cumpara tot mai greu, masinile raman pe stoc in show-room-uri in care s-au investit milioane de euro. Iar bancile, marile perdante, umfla dobanzile in speranta ca vor reusi sa supravietuiasca pana la... (
click aici pentru continuare)

Casa si teren: visul american al oricarui roman!

Poate ca nu ai observat, fiind luat de valul vietii de zi cu zi, dar exista doua categorii de romani. Prima categorie: romanul care se imbraca bine, face credit pentru ultimul tip de telefon si, cu masina tunata, se duce la Plaza Romania sau Bucuresti Mall pentru a agata gagici. Paranteza: romanca se imbraca la fel de bine, la fel face credit pentru telefon, nu prea are masina, dar tot in Mall iese la agatat.

A doua categorie e reprezentata de romanul care vrea sa traiasca aici, in Romania, visul american. Sau American Dream, cum i se spune. Ce reprezinta visul american? Pai e simplu. Si sunt sigur ca deja stii. Daca ai ajuns pe acest site, inseamna ca deja il traiesti sau incepi sa-l traiesti. Asta fie ca esti roman sau romanca.

Oamenii sunt animale sociale. Traiesc, cel mai adesea, in familii. Un barbat, o femeie, un copil sau mai multi. De regula, nu isi intemeiaza familia pana cand nu au o proprietate. Asta mai ales la noi, la romani. Se accepta si o garsoniera, cu chirie, pentru primii ani. Sau un apartament cu doua camere. Poate cu trei, impartit cu o alta pereche. De prieteni. Paranteza: ce jocuri de wist pot iesi in aceasta formula!

Dupa ce se casatoresc, oamenii vor o casa. Un apartament, in prima faza. Chiar confort 2 sau 3, la marginea orasului (Drumul Taberei, Colentina, Berceni, Bucurestii Noi, Pantelimon, pentru Bucuresti, alte cartiere din banlieu, cum zice francezul, pentru alte orase). In cativa ani (mai nou, cateva luni) apare si masina. Vine un copil si, dintr-o data, apartamentul nu mai e suficient. Familia vrea casa. Si teren, cat mai mult teren.

Visul american al romanului este identic cu visul american al americanului. Vrem case si terenuri, vrem masini mari, vrem sa fim sanatosi si sa ne plimbam. Nu prea ne poate acuza nimeni pentru acest vis. In definitiv, este vorba de esenta vietii si nimic altceva.

Site-ul
www.vreaucasasiteren.ro asta face: te ajuta sa-ti indeplinesti visul. Nu-ti vinde masini, pentru asta ai www.mobile.ro , nu-ti vinde telefoane mobile, dar iti da sfaturi despre cum poti alege cea mai buna casa, vila si cel mai bun teren. Sau apartament. Sau garsoniera. Sau casa de vacanta, de ce nu?Stiri imobiliare, modele de case, proiecte de case, ponturi de la arhitecti si constructori, sfaturi casa si teren: cam asta gasesti aici. Asa ca pune-ne la Favorites si treci la 2-3 zile pe aici. S-ar putea sa gasesti exact... (click aici pentru continuare)

Tanti Flori

Imi plac oamenii simpli mai mult decat personalitatile. Un om care imi zambeste pe strada, facandu-mi loc sa trec pe un trotuar din ce in ce mai ingust, mi se pare mai important decat cine stie ce politician abonat la posturile TV. Un sofer relaxat, asculand Vivaldi intr-un trafic dominat de haos mi se pare o opera de arta. Iar oamenii care pleaca la 05.30 dimineata, cu tramvaiul, ca sa prinda schimbul I, primesc de la mine cele mai multe puncte. I-am vazut deunazi, in drum spre aeroport. Zgribuliti, cu nelipsita gentuta in care au aruncat, in graba, doua-trei sandwich-uri si o sticla de apa, luata, mai ieftin, din supermarket, ei formeaza Romania profunda. Pe care nu o vad in nici un ziar, pe nici un post de televiziune. Cum nici Tanti Flori nu e la TV.

Intr-o seara, acum cateva zile, ora 22.30. O zi in care m-am logodit din nou cu serviciul si am incercat sa rezolv toate problemele. Fara succes, desigur. Tovarasa de suferinta, sotia, si ea in plina afirmare intr-o firma ce face afaceri frumoase in Romania, cu romani. Oprim in fata unui mic magazin de cartier, sa luam o paine si o punga cu lapte. Magazinul, in fapt, o fosta cofetarie, devenita non stop si luptand din greu sa reziste pe piata. O coada de 2-3 persoane (si ele tot� zombii). Remarc vanzatoarea, o femeie la maximum, 45 de ani, extrem de obosita. Ajung la casa exact cand de dupa o perdea apare o doamna cu aer de patron. Se uita cu atentie prin rafturi, la casa de marcat, la una din vanzatoare. Am spus cu atentie, nu critic sau superior. Pune o mana pe umarul vanzatoarei obosite si ii spune, bland: "Tanti Flori, am nevoie de matale si maine de dimineata, ca e pe tura aia mica si nu prea se descurca. Vreau sa fii matale cu ea, sa o inveti." Ma uit la Tanti Flori: un chip imobil, cearcane, miscari in reluare. Precis acasa o asteapta doi copii sub clasa a VIII-a si un sot ce lucreaza pe santier.

Tanti Flori se uita la patroana si ii spune, simplu: "Da sefa, la sapte sunt aici!" Dupa care se uita la mine si... imi zambeste. "Cu ce sa va servesc, domnule?" Nu prea-mi zambesc multi oameni la 22.30. De multe ori, nici macar prietenii apropiati, prinsi intr-o cursa cu obstacole pentru supravietuire. Tanti Flori a invatat insa ca daca ii zambesti clientului, acesta cumpara mai mult si, eventual, lasa 2-3 mii din rest. Am lasat mai mult pentru ca Tanti Flori face parte din categoria oamenilor care inseamna, de fapt, Romania. Tanti Flori nu a plecat la capsuni in Spania sau sa faca programare in Canada. Nici la furat in Italia sau la constructii in Anglia.

Tanti Flori lucreaza intr-un mic magazin in Drumul Taberei, isi face vacantele la parinti, la tara, sau cu bilet pe Litoral. Trage o fuga intr-un week-end la munte si nu se odihneste deloc din cauza celor 2 copii. Dar incearca sa fie fericita aici, cu ceea ce i-a dat Dumnezeu. Intr-o seara de toamna spre iarna, Tanti Flori mi-a intarit ideea ca Romania se va insanatosi. Cu oameni simpli si seriosi, care ies din tura la ora 23.00 si reintra la 07.00. O sa-mi spuneti ca englezul nu ar fi facut asa ceva sau ca ar fi cerut bani in plus pentru orele lucrate peste program. Posibil. Dar Tanti Flori lucreaza in Romania.

Nu uitati ca Romania poate fi (si) altfel!

joi, 20 noiembrie 2008

Cum rezervati bilete pentru copii la Wizzair?

Biletele la Wizzair sunt din ce in ce mai atractive. Fie ca ati cautat dupa Wizair sau Wizz Air, www.wizzair.com sau www.wizzair.ro, este bine sa stiti ca aceasta puternica companie low-cost (care opereaza zboruri ieftine) are reguli speciale pentru rezervarea biletelor pentru copii. de pe site-ul companiei, am selectat cele mai importante informatii. Multumim, Wizzair!

Copiii
Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 14 ani inclusiv figureaza ca si copii pe rezervare, dar trebuie sa ocupe propriul lor scaun si sa plateasca bilet de adult.Wizz Air accepta grupuri de copii care calatoresc impreuna cu conditia sa fie cel putin un insotitor adult (in varsta de cel putin 16 ani) la 10 copii.Copiii sub 14 ani pot calatori numai daca sunt insotiti de un adult care sa aiba varsta de cel putin 16 ani si care sa isi asume responsabilitatea totala pentru acestia.Pasagerii in varsta de 14 si 15 ani pot calatori neinsotiti, dar nu pot fi responsabili pentru niciun pasager cu varta sub 14 ani.insotitorul adult trebui sa figureze pe aceeasi rezervare ca si copilul. in cazul in care locul copilului in avion este rezervat separat de cel al adultului insotitor, cele doua rezervari trebui sa contina numele si adresa aceluiasi client.Copiii in varsta de peste 14 ani pot calatori cu Wizz Air pe cont propriu.

Anunt important pentru cetatenii romani sub 18 ani
Pentru cetatenii romani cu varsta sub 18 ani se aplica o serie de conditii speciale.Potrivit legislatiei romane (legea nr. 248 din 2005 referitoare la libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate), cetateni romani sub 18 ani pot calatori in strainatate numai insotiti de parinti si avand asupra lor documentele necesare.Wizz Air refuza transportul pasagerilor care nu prezinta documentele solicitate.Va rugam ca inainte de calatorie sa va informati in legatura cu formalitatile necesare.

Sugarii
Copiii in varsta de pana la doi ani pot calatori cu bilet redus, in bratele adultului insotitor. Nu se accepta mai mult de un copil cu varsta pana la 2 ani pentru fiecare persoana insotitoare. Biletul copilului cu varsta pana la doi ani poate fi achitat online in timpul procedurii de rezervare sau prin intermediul centrului telefonic. Nu se aplica alte taxe si comisioane de procesare in plus la biletul redus pentru copilul cu varsta pana la 2 ani. Copii cu varsta pana la doi ani nu au dreptul la bagaje cu exceptia unui carucior... (
continuare aici)